Boligkøb - gode råd til førstegangskøbere

Boliglån - gode råd til førstegangskøbere
Hellere eje end at leje – Uanset om jeres drømme er store eller små, er der mange udgifter og spørgsmål forbundet med at købe en bolig. Til gengæld kan der også være mange penge at spare. Vexa giver her en række gode råd til, hvordan I som førstegangskøbere får realiseret drømmeboligen på en god og overskuelig måde.

Undersøg boligmarkedet

Når I skal forhandle en god pris og afgive et bud, står du stærkere, hvis I har undersøgt markedet grundigt. Sæt jer ind i, hvor mange dage boligen har været til salg. Hvad lignende boliger i området er handlet til? Har boligen været af markedet og er kommet på igen? Er sælger allerede flyttet, eller er der andet, der indikerer, at sælger gerne vil hurtigt videre?

Selvom man godt kan forelske sig i én bestemt bolig, er det en fordel at være åben og have flere boliger i spil - så lader man sig ikke uden videre rive med og har mulighed for at handle en god pris hjem.

Tag en fagperson med på huskig

Hvis I har fundet den perfekte bolig, så tag en håndværker eller en byggesagkyndig med, når I skal se det for 2. eller 3. gang. Sørg for at tjekke huset godt igennem og nærlæs tilstandsrapporten. En person med byggeteknisk indsigt kan se udfordringer og muligheder, som I måske ikke selv kan se. Et grundigt tjek kan spare dig mange senere udgifter. Hvis gennemgangen afslører nye udfordringer forbundet med boligen, kan du bruge det i din forhandling af prisen.

Afslag eller udbedring?

Finder I frem til fejl og mangler i en bolig, kan du enten vælge at gå efter et afslag i prisen eller aftale med sælger, at disse skal udbedres, inden du flytter ind. Hvis du ikke selv kan udbedre skaden og gerne vil have at boligen er klar ved indflytning, kan det være en fordel at sælger ordner det. Omvendt kan det godt betale sig at få et afslag i prisen, svarerende til en håndværkers pris, og så selv udbedre skaden. Det afhænger af, hvor meget du selv vil kunne lave.

Få økonomisk vejledning

Har I styr på de boligøkonomiske termer eller skal du have hjælp til at ’oversætte’ og formidle indsigt i boligøkonomi. Vær opmærksom på, at ejendomsmægler er sælgers mand. Dvs. han varetager sælgers og egen interesse i at få boligen solgt med den størst mulige fortjeneste. Som boligkøber og især som førstegangskøber, kan det være rart at sparre med en ekspert, der ser tingene fra en neutral synsvinkel.

Økonomisk rådgivning i forbindelse med huskøb er med til at sikre dig så lave omkostninger som muligt.

Indhent flere lånetilbud

Undersøg lånemarkedet og indhent flere tilbud.  Ved et boligkøb skal man normalt lægge mindst 5% af købesummen som udbetaling. Det vil sige, at koster ejendommen 1.000.000 kr., skal du lægge mindst 50.000 kr. som udbetaling. I enkelte tilfælde kan det dog også være muligt med en mindre udbetaling.

De fleste vælger at få finansieret deres lån igennem bank eller realkredit, men i de senere år er der sket en stor stigning i antallet af boligkøbere der vælger en alternativ finansieringsløsning når de skal låne til deres boligkøb. Den alternative finasieringsløsning vil typisk være et pantebrevslån. Et pantebrevslån fungerer stort set på samme måde som bank- og realkreditlån, hvor der stilles pant i boligen som sikkerhed for lånet.

Læs mere om lån til boligkøb her – dit alternativ til banken

Find den billigste forsikring

Hvis handlen på drømmehuset er på plads, er næste step at få en god husforsikring. Du bør også undersøge, hvor du kan få den billigste husforsikring. Forsikringsselskaberne har forskellige parametre de vurderer ud fra og priserne kan variere meget.

Sammenlign forsikringer på forsikringsguiden.dk.

Afdrag på dine lån

Jo lavere jeres gæld er i forhold til boligens værdi, jo mindre er dine omkostninger til realkreditinstituttet og banken også i form af mindre rente- og bidragssatser. Afdraget størrelse bestemmes af din låneudbyder i samarbejde med dig. På baggrund af din økonomiske situation foretages en vurdering af, hvor meget du er i stand til at afdrage med. Et langvarigt lån med afdrag vil i længden være dyrere end et kortvarigt lån, fordi renteomkostningerne vil stå på i en længere periode.

Tænk frem i tiden

Man siger ofte at mursten er den bedste investering – og det på sin vis rigtigt. Dog bærer investeringen oftest først frugt, når man har ejet boligen i en lang årrække. Hvis man køber en bolig og kun bor i den i få år, er det sjældent en god investering. Det er dyrt at købe en bolig, og det er ligeså dyrt at sælge. Sørg derfor for at finde et hus, du kan bo i mange år frem. Så minimerer du risikoen for at tabe penge, når huset engang skal sælges igen. Vær ligeledes opmærksom på, at god vedligeholdelse af din bolig er med til at sikre din ’murstensinvestering’.


Vil du gerne vide mere, om hvad Vexa kan tilbyde dig i forhold til finansiering af boligkøb - Vores kompetente medarbejdere vil hellere end gerne hjælpe dig frem til den løsning, som passer lige præcis til dig. Hos Vexa gør vi nemlig en dyd ud af at have tilfredse kunder.

Ring til os på 96 40 90 00 eller send en mail til mail@vexa.dk - Vi ser frem til at høre fra dig.

 

Ansøg om lån og få svar inden 24 timer

Vi kan hjælpe dig med at få et godt lån til en god pris.

Med udgangspunkt i ejendommens friværdi tilbyder vi lån på konkurrencedygtige vilkår, der tåler sammenligning med banklån.

Klik her for at lære mere og prøv vores låneberegner eller udfyld låneansøgningen nu:

Har du et spørgsmål?

Læs mere om at få et lån eller om et typisk lånesagsforløb.
Du kan kontakte os ved at udfylde formularen nedenfor.