Forældrekøb - køb af bolig til dit barn

forældrekøb - lån os Vexa

Forældrekøb – hvad er det?

Når dit barn skal starte uddannelse og flytte hjemmefra, kan det ofte være svært at finde en god lejebolig til en overkommelig husleje. Det er her et forældrekøb for mange kan være en god løsning. Vexa har samlet en række gode råd og vejledning til dig, der overvejer forældrekøb.

Et forældrekøb betyder, at du køber en ekstra bolig til dig selv, som du derefter udlejer til dit barn. Forældrekøb er især populært i de store danske studiebyer, hvor lejepriserne er høje, og hvor der ofte er rift om pladserne på kollegier og studieboliger.

Forældrekøb giver fornuftig husleje og trygge rammer

Når dit barn starter et nyt kapitel i sit liv, kan et forældrekøb være med til at skabe stabile og trygge rammer. Lige som ved leje af anden bolig, så har dit barn mulighed for at ansøge om boligsikring – som er en støtte fra det offentlige. Er boligen stor nok, kan dit barn fremleje et værelse til en ven eller studiekammerat.

Finansiering af forældrekøb

Forældrekøb finansieres på samme måde, som når du køber boligen til dig selv, du kan f.eks. finansiere en forældrekøbsbolig med et bank- eller realkreditlån, eller med pantebrevslån som vi tilbyder her hos Vexa. Har du friværdi i din bolig, kan du finansiere dele, eller hele forældrekøbet med den.  Finansieringen af forældrekøbet kan altså sammensættes på flere måder.

Træk driftsudgifterne fra i skat

Som forælder og udlejer skal du betale skat af lejeindtægterne, og har fradrag for driftsudgifterne. Det nemmeste for dig er, hvis du har én konto til alt det, der har med forældrekøbet at gøre – både i forhold til indtægter og udgifter – på den måde får du det bedste overblik over økonomien.

Fra 1. januar 2021 er der kommet nye regler for forældrekøb i Virksomhedsordningen (VSO). Du vil fortsat kunne købe en lejlighed og udleje den til dit barn i VSO, men du vil ikke opnå særlige skattemæssige fordele. Du kan evt. tale med en revisor om, hvilke muligheder du har. Eller se mere på Skats hjemmeside https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234784

Når forældrekøbsboligen skal sælges igen

Når forældrekøbsboligen skal sælges igen, skal du være opmærksom på, at du bliver beskattet af den eventuelle fortjeneste, hvis boligen er steget i værdi. Flere vælger at sælge boligen til barnet. Ved salg må prisen på boligen ikke afvige med mere end 15% fra den seneste offentlige vurdering. Når barnet efterfølgende sælger lejligheden, vil fortjenesten være skattefri, fordi barnet har boet i lejligheden.

Gode råd til dig, der overvejer et forældrekøb

  • Undersøg, om du må leje boligen ud.
  • Lav en skriftlig lejekontrakt, og fastsæt huslejen efter markedslejen og i forhold til huslejenævnets bestemmelser.
  • Undersøg muligheden for at få boligsikring.
  • Få evt. hjælp af en revisor til at lave dit skatteregnskab.
  • Har du friværdi I boligen, så overvej om den skal bruges som hel- eller delfinansiering af forældrekøbet.
  • Overvej den økonomiske risiko

Hos Vexa kan vi hjælpe med finansiering af forældrekøb

Hos Vexa har gennem tiden hjulpet flere glade kunder med at realisere drømmen om et forældrekøb.

Har du brug for et finansiering af forældrekøb, så er vi klar til at hjælpe. Du kan ringe på telefon 96 40 90 00, hvis du har spørgsmål, eller ønsker at drøfte dine lånemuligheder.

At indhente et lånetilbud hos Vexa er helt gratis, og du får svar på din låneansøgning indenfor 24 timer!

Ansøg om lån og få svar inden 24 timer

Vi kan hjælpe dig med at få et godt lån til en god pris.

Med udgangspunkt i ejendommens friværdi tilbyder vi lån på konkurrencedygtige vilkår, der tåler sammenligning med banklån.

Klik her for at lære mere og prøv vores låneberegner eller udfyld låneansøgningen nu:

Har du et spørgsmål?

Læs mere om at få et lån eller om et typisk lånesagsforløb.
Du kan kontakte os ved at udfylde formularen nedenfor.