Forældrekøb - køb af bolig til dit barn

forældrekøb - lån os Vexa

Forældrekøb – hvad er det?

Når dit barn skal starte uddannelse og flytte hjemmefra, kan det ofte være svært at finde en god lejebolig til en overkommelig husleje. Særligt i de store danske studiebyer er der ofte rift om de billige studieboliger og billige lejligheder, og det kan virke som en større opgave at finde den rette bolig – til en SU-venlig husleje.

Det er her et forældrekøb for mange kan være en god løsning. Et forældrekøb betyder, at du køber en ekstra bolig til dig selv, som du derefter udlejer til dit barn. Med et forældrekøb kan du altså give dit barn en stabil bolig til fordelagtige økonomiske vilkår. Derudover giver det også dig en række fordele.

Vi har samlet en række gode råd og vejledning til dig, der overvejer forældrekøb. Hos Vexa er vi nemlig eksperter i finansiering af boliglån.

Forældrekøb giver fornuftig husleje og trygge rammer

Når dit barn starter et nyt kapitel i sit liv, kan et forældrekøb være med til at skabe stabile og trygge rammer. Lige som ved leje af anden bolig, så har dit barn mulighed for at ansøge om boligsikring, som er en støtte fra det offentlige. Er boligen stor nok, kan dit barn også udleje et værelse til en ven eller studiekammerat og dermed dele omkostningerne.

Derudover skaber et forældrekøb også et stabilt boligforhold, og hvor hverken du eller dit barn skal være nervøse for en udlejers betingelser. Det giver samtidig også dig en ekstra tryghed, da du kan være med til at sikre, at boligen ligger i et godt område.

Finansiering af forældrekøb

Forældrekøb finansieres på samme måde, som når du køber en bolig til dig selv. Du kan f.eks. vælge at finansiere en forældrekøbsbolig med et bank- eller realkreditlån, eller med et pantebrevslån, som vi tilbyder her hos Vexa.

Hvis du har friværdi i din egen bolig, kan du også bruge denne som hel- eller delfinansiering af forældrekøbet. Finansieringen af forældrekøbet kan altså sammensættes på flere måder.

Skattemæssige overvejelser

Som forælder og udlejer er det vigtigt at være opmærksom på dine skattemæssige forpligtelser. Når du udlejer en bolig som et forældrekøb, betragtes du som selvstændig erhvervsdrivende, og der er derfor en række skattemæssige regler, som du skal kende.

Nogle af de regler, som du skal kende, er:

  • Du skal betale skal af dit overskud ved udlejningen, bemærk at hvis lejen ikke er tilsvarende markedslejen, skal du betale skat af markedslejen – en eventuel difference mellem husleje og markedsleje anses som en gave
  • Du skal ikke betale ejendomsskat af boligen, du udlejer
  • Du skal vælge om du vil beskattes efter de almindelige skatteregler, virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen

Fordi du også ved forældrekøb betragtes som selvstændig erhvervsdrivende, skal du også føre regnskab over alle dine huslejeindtægter samt udgifter forbundet med udlejen. Husk at du skal overholde bogføringslovens regler – det betyder blandt andet, at du skal gemme regnskabet i 5 år.

Det nemmeste for dig er, hvis du har én konto til alt det, der har med forældrekøbet at gøre – både i forhold til indtægter og udgifter – på den måde får du det bedste overblik over økonomien.

Læs mere om de skattemæssige regler i forbindelse med forældrekøb på SKATs hjemmeside: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234784

Når forældrekøbsboligen skal sælges igen

Når forældrekøbsboligen skal sælges igen, skal du være opmærksom på, at du bliver beskattet af den eventuelle fortjeneste, hvis boligen er steget i værdi.

Flere vælger at sælge boligen til barnet, og her skal salgsprisen være markedsprisen (prisen du ville kunne få ved et almindeligt salg). Vælger du at sælge din bolig billigere end markedsprisen, betragtes det som en gave, og dit barn skal derfor betale gaveafgift, hvis værdien overstiger det årlige gaveafgiftsbeløb.

Sælges ejendommen til dit barn eller anden nærtstående, har du mulighed at anvende 15%-reglen. Det betyder, at boligens pris kan afvige med op til 15% fra den seneste offentlige vurdering. Læs meget mere om 15%-reglen på SKATs hjemmeside.

Når barnet efterfølgende sælger lejligheden, vil fortjenesten være skattefri, fordi barnet har boet i lejligheden, såfremt den sælges til markedsprisen.

Gode råd til dig, der overvejer et forældrekøb

  • Undersøg, om du må leje boligen ud.
  • Lav en skriftlig lejekontrakt, og fastsæt huslejen efter markedslejen og i forhold til huslejenævnets bestemmelser.
  • Undersøg muligheden for at få boligsikring.
  • Få evt. hjælp af en revisor til at lave dit skatteregnskab.
  • Har du friværdi i din egen bolig, så overvej om den skal bruges som hel- eller delfinansiering af forældrekøbet.
  • Overvej den økonomiske risiko

Hos Vexa kan vi hjælpe med finansiering af forældrekøb

Hos Vexa har gennem tiden hjulpet mange glade kunder med at realisere drømmen om et forældrekøb.

Har du brug for hjælp til finansiering af forældrekøb, så er vi klar til at hjælpe. Du kan ringe på telefon 96 40 90 00, hvis du har spørgsmål, eller ønsker at drøfte dine lånemuligheder.

Det er gratis at indhente et lånetilbud hos Vexa, og du kan forvente at få svar på din låneansøgning inden for 24 timer! Vi står klar til at hjælpe dig med at skabe et økonomisk fundament for dit forældrekøb, så du kan sikre en tryg og stabil fremtid for dit barn.

Ansøg om lån og få svar inden 24 timer

Vi kan hjælpe dig med at få et godt lån til en god pris.

Med udgangspunkt i ejendommens friværdi tilbyder vi lån på konkurrencedygtige vilkår, der tåler sammenligning med banklån.

Klik her for at lære mere og prøv vores låneberegner eller udfyld låneansøgningen nu:

Har du et spørgsmål?

Læs mere om at få et lån eller om et typisk lånesagsforløb.
Du kan kontakte os ved at udfylde formularen nedenfor.