Hvad betyder det at have gæld til det offentlige?

Gæld til det offentlige?

Alle kan som udgangspunkt havne i en situation, hvor de skylder penge til det offentlige. Der ses dog en overvægt af selvstændige erhvervsdrivende og enkeltmandsvirksomheder. Dette kan f.eks. skyldes, at de ikke har fået den nødvendige hjælp og rådgivning fra bogholder og revisor, eller at de er kommet i likviditetsproblemer.

Offentliggæld dækker over alt det, du kan skylde til det offentlige, og der kan være mange årsager til, hvorfor gælden til det offentlige er opstået.  De mest hyppige årsager vi hører fra kunder er:

  • Skattegæld
  • Moms
  • Studiegæld
  • Afgifter
  • Boligsikring
  • Børnepenge
  • Fart- eller togbøder

Hvad sker der, hvis jeg ikke betaler min gæld til det offentlige

Hvis du ikke betaler din gæld til det offentlige (fx din skat, for meget udbetalt i SU, ubetalt underholdsbidrag, medielicens), overdrages sagen til Gældsstyrelsen, der inddriver penge fra dig.

Det kan Gældsstyrelsen gøre ved fx at forhøje din skattetrækprocent og dermed foretage en såkaldt lønindeholdelse. Det betyder, at du kommer til at betale mere skat af din indtægt – og dermed automatisk betaler af på din gæld til det offentlige.

Gældsstyrelsen har imidlertid ikke lov til at trække så mange penge fra dig, at du ikke har penge tilbage at leve for. Hvis de gør det, bør du kontakte dem og påpege dette. Der findes særlige regler i Inddrivelsesbekendtgørelsens, som bestemmer, hvornår og hvordan Gældsstyrelsen kan tilbageholde dele af din indkomst.

Virksomheder med gæld til det offentlige kan erklæres konkurs

Det er ikke kun privatpersoners gæld til det offentlige, der overdrages til Gældsstyrelsen. Hvis du som selvstændig erhvervsdrivende ikke betaler virksomhedens gæld til offentlige, bliver gælden også overdraget til inddrivelse hos Gældsstyrelsen.

Virksomhedens gæld til det offentlige kan inddrives på flere måder:

  • Foretage udlæg (f.eks. i hus firmabil eller maskiner)
  • Fratage bevilling eller autorisation (dette er dog kun muligt ved over 100.000 kr.)
  • Krav om sikkerhedsstillelse (f.eks. som pant eller bankgaranti)
  • Modregning af gæld (i f.eks. skat eller moms, du har til gode)
  • Indgive konkursbegæring (du får typisk 5-10 dage til at betale hele gælden)

Hvis du ikke har mulighed for at betale din virksomheds gæld til det offentlige, når Gældsstyrelsen forsøger at inddrive den, har du meget få muligheder, hvis du ikke skal erklæres konkurs.

Gældsstyrelsens rente – et dyrt lån

Hos Gældstyrelse betaler du på lige fod med andre långivere naturligvis også rente for din gæld. Renten på gæld til det offentlige udgør pt. 9,9%. Modsat de fleste lånetyper er Gældstyrelsens rente ikke fradragsberettiget, hvilket betyder, at den samlede renteomkostning reelt svare til ca. 13,75%.

Hvad gør jeg, hvis jeg har gæld offentlige

Uanset om gælden til det offentlige et opstået i privat- eller i virksomhedsregi kan det være svært at låne penge i banken, hvis du f.eks. ønsker at omlægge lån eller belåne friværdien i din eksisterende bolig. I langt de fleste tilfælde vil banken sige nej og bede dig vende retur, når gælden til det offentlige er betalt. Derfor er det også yderst sjældent, at banken vil være villig til at låne dig pengene til indfrielse af din gæld til det offentlige.

Få overblik over din gæld
I nogle tilfælde tager Gældsstyrelsen selv kontakt til dig, hvis du skylder penge til det offentlige. Men det er langtfra i alle tilfælde, og du kan sagtens have gæld til offentlige uden at vide det.

Hvis du vil tjekke, om du har gæld til offentlige, findes der intet sted på nettet, hvor du kan logge ind og tjekke din gæld, som du f.eks. kan, når du skal se, hvor meget du enten skal have tilbage i skat, eller hvor meget du skal betale tilbage.

Du kan i stedet kontakte Gældsstyrelsen på telefon 70157304. Her kan du få et samlet overblik over din gæld og derefter få sendt en gældsoversigt.

Se mere på gældstyrelsens hjemmeside

Når du har fået overblikket over din gæld, har du følgende muligheder:

  • Indfri din restgæld øjeblikkeligt
    Du kan vælge at indfri den samlede gæld til det offentlige ved at anmode om en ”indfrielsesopgørelse”. I denne opgørelse vil du finde din samlede gæld til Skat/Gældsstyrelsen samt betalingsoplysninger til indfrielsen.Denne mulighed kræver naturligvis, at du har penge til at indfri det pågældende beløb nu og her. Hvis ikke du har pengene, kan det tit svare sig at låne til at indfri gælden.
  • Indgå i en afdragsordning med Gældsstyrelsen
    Du kan også vælge at lave en aftale om en afdragsordning med Gældstyrelsen. Det gør du ved at aftale et møde med dem eller ved at ringe til dem. Inden du gør dette, er det dog vigtigt at have deres ikke-fradragsberettigede rente på 9,9% med i overvejelserne.
  • Optag et lån til at indfri gælden
    Hvis du ønsker at indfri din gæld til det offentlige én gang for alle, er det også muligt at optage et lån til at indfrielse. Det er i de fleste tilfælde den bedst mulige løsning, da din gæld til det offentlige trækker ned på din kreditscore i banken, realkreditinstitutter og andre finansieringsselskaber.


Vexa – lån til Indfrielse af gæld til det offentlige

Har du fast ejendom med friværdi, kan vi hos Vexa tilbyde fordelagtige lån til indfrielse af offentlig gæld. Når du ansøger om et lån hos Vexa, laver vi altid en individuel kreditvurdering baseret på vores sunde fornuft.

Ansøg om lån til indfrielse af gæld og få et uforpligtende lånetilbud.

Ansøg om lån og få svar inden 24 timer

Vi kan hjælpe dig med at få et godt lån til en god pris.

Med udgangspunkt i ejendommens friværdi tilbyder vi lån på konkurrencedygtige vilkår, der tåler sammenligning med banklån.

Klik her for at lære mere og prøv vores låneberegner eller udfyld låneansøgningen nu:

Har du et spørgsmål?

Læs mere om at få et lån eller om et typisk lånesagsforløb.
Du kan kontakte os ved at udfylde formularen nedenfor.