Lån i friværdien – hvad og hvordan?

Lån i friværdi - læs her

Ejer du en bolig, hvor værdien af boligen er højere end gælden, så har du friværdi. Men hvad betyder friværdi og hvordan regner man det ud?

Når du optager et lån til at købe en bolig, begynder de man ofte også med at afdrage på lånet, og det er her friværdien begynder at opstå. Men det er ikke altid kun afgørende, om du har afdraget på dit lå, det handler også om den nuværende pris på din bolig – måske bor du i et område, hvor der gennem årende, har været en generel positiv udvikling med stigende priser på boligmarkedet.

Hvordan udregnes friværdi i boligen

Ejer man en bolig, og afdrager på den, fungerer det som en opsparing. Hver gang der afdrages, vil der komme flere penge på opsparingen, hvis altså din bolig er det samme værd, i forhold til, hvad du købte den for.

Friværdien i din bolig beregnes ved at finde boligens værdi, hvis den skulle sælges i dag, og trække den nuværende gæld fra.

Udregning: Boligens værdi – gæld i boligen = friværdi

Hvis din bolig eksempelvis er 2 mio. kr. værd og du skylder 1 mio. kr. i den, har du en friværdi på 1 mio. kr.

Hvad du kan bruge din friværdi til.

Friværdi giver økonomisk frihed og fleksibilitet, og kan give dig mulighed for at udleve dine drømme.

Friværdi kan bruges på drømmerejsen, til investeringer, til forældrekøb, omlægning af gæld, eller til renovering og forbedringer af din bolig.

Lån i friværdien til ombygning

Ønsker du at bruge lånet i din friværdi til renovering, eller en tilbygning, og er der en sandsynlighed for værdiforøgelse af boligens værdi, kan det i mange tilfælde være muligt at optage lån som overstiger boligens nuværende værdi. Som oftest kræver det dog, at der allerede er en sandsynliggjort friværdi til at dække igangsættelsen af renoveringen, hvorefter der aftales nogle rateudbetalinger, som byggeriet skrider frem. På den måde sikrer långiver sig, at der, ikke lånes ud over boligens nuværende værdi, og at pengene bliver brugt til den aftalte renovering, som medfører den forventede værdiforøgelse af ejendommen, og som står til sikkerhed for lånet.

Lån i friværdien til omlægning af gæld

Hvis du i løbet af årene har opbygget en dyr gæld, som f.eks dyre forbrugslån, kan det være en god ide at optage lån i friværdien til omlægning af dyre og højt forrentet lån.

De dyre lån kan være kvik-lån, kassekredit eller andre former for lån, hvor renten er rigtig høj. Disse lån kan du indfri ved at optage et bank- eller pantebrevslån. For at optage sådan et lån, kræver det at du har en friværdi i din bolig, som der skal bruges som sikkerhed for lånet.

Ansøg om lån og få svar inden 24 timer

Vi kan hjælpe dig med at få et godt lån til en god pris.

Med udgangspunkt i ejendommens friværdi tilbyder vi lån på konkurrencedygtige vilkår, der tåler sammenligning med banklån.

Klik her for at lære mere og prøv vores låneberegner eller udfyld låneansøgningen nu:

Har du et spørgsmål?

Læs mere om at få et lån eller om et typisk lånesagsforløb.
Du kan kontakte os ved at udfylde formularen nedenfor.